De Duintuin, Heemskerk

Onze doelgroep:

“Zo groeien wij in de versterking van de aarde en de mensen en wij nodigen iedereen uit met ons mee te groeien.”

* Jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking.

* Jongeren en volwassenen met een gedragsstoornis zoals Autisme, ODD, ADD en ADHD.

* Jongeren die door omstandigheden noodgedwongen thuiszitten van school.

* Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

* Mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

* Jongeren en volwassenen met psychiatrische en/ of psychosociale problemen.

Beschikbare dagen:
Van maandag tot en met vrijdag zijn deelnemers aan de dagbesteding welkom. Er wordt gewerkt van 09.00 uur tot 15.30 uur.

Financiering vindt plaats vanuit het persoonsgebonden budget (pgb en toekomstige varianten) of vanuit de AWBZ.

Meer over ons:

Het team
In 2014 zijn wij, André en Svetlana, De Duintuin gestart. Al snel werd het project groter dan verwacht en werd er ondersteuning gevonden bij de werkKRACHTcentrale voor het uitwerken van de ideeën. Mede hierdoor zijn er vrijwilligers actief geworden op De Duintuin. Zonder al deze steun zou De Duintuin niet bestaan in zijn huidige vorm: een sociale onderneming op zoek naar verbindingen in de maatschappij. Op dit moment bestaat De Duintuin uit een team van 20 enthousiaste mensen die met passie een bijdrage leveren aan de groei van de Duintuin, van elkaar en van zichzelf.


Missie De Duintuin

De Duintuin is een tuin in het Heemskerkse duingebied waar onbespoten groenten, kruiden en klein fruit voor de regionale verkoop worden gekweekt met inzet van mensen die willen doorgroeien naar een volwaardige(r) deelname aan de maatschappij.

Visie De Duintuin
De bronnen van De Duintuin zijn de enorme potenties van het individu, de groep en de aarde. Deze wil De Duintuin in hun diversiteit zo benutten dat aller welzijn, vooral ook naar eigen bevinden, effectief wordt gediend.

Daartoe sluit zij aan bij de volgende maatschappelijke tendensen:
Onze samenleving zoekt een nieuwe, verantwoorde omgang met de natuur. Die kenmerkt zich o.a. door het streven vervuiling en verspilling tegen te gaan en door de groeiende vraag naar gezonde en verse, regionaal geteelde groente en fruit.
Evenzeer is er een groeiende vraag naar sociaal-economische verbanden waar mensen op zinvolle wijze kunnen herstellen en groeien. Tot slot is er een sterke tendens om sociaal te ondernemen.

Voor de werkers van De Duintuin zijn (de antwoorden op) deze vragen richtinggevend voor hun handelen:
* Wat wil ik/willen wij?
* Wat kan ik/kunnen wij?
* Wat heb ik nodig/hebben wij nodig?
* Wat heb ik te bieden/hebben wij te bieden?

Groeien op De Duintuin
In 2014 is ons team met De Duintuin gestart. Ruim één hectare grond aan de Cieweg in Heemskerk, prachtig gelegen nabij de duinen. Daar kweken wij groenten, klein fruit en kruiden zonder daarbij kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Voor de verkoop: aan de weg, op de markt en aan bedrijven en instellingen.

Genieten
Wij genieten van ons werk aan, in en rond De Duintuin. Alles is in ontwikkeling en wij zijn dat ook.
Wij hebben:
* vijf prachtige kassen en de nodige gereedschappen.
* een waterput en een beregeningsinstallatie.
* een kantine.
* een werkplaats.

En bovenal: we zijn met een fantastische groep mensen. Wij verschillen in alles met elkaar; in herkomst, in leeftijd, in talenten, opleiding en (werk-)ervaring, noem maar op.

We hebben ook verschillende doelen: dagbesteding, herstel, re-integratie, vrijwilligerswerk, betaald werk, ondernemen.

Wat wij gemeen hebben is de lol en de wil om met elkaar te werken aan groei: van De Duintuin, van elkaar, van onszelf.

Onze activiteiten:

Dagbesteding
De Duintuin biedt een breed assortiment aan bezigheden: binnen en buiten, voor hoofd, hart en handen, met professionele begeleiding. Zoals:

* Werken in de grote groentetuin (1 ha) en in de kassen.
* Het verkoop klaar maken van de geoogste producten, het wassen en snijden van diverse groenten.
* Het samenstellen van kratjes met onze producten voor de klanten die deze online hebben besteld.
* Het verkopen van onze producten op een van de markten.
* Onderhoudswerkzaamheden aan gereedschappen, machines en gebouwen en kassen.
* Het maken van houten plantenbakken, bordjes voor de gewassen.
* Het maken van soep voor de gezamenlijke lunch.

Kortom: vele mogelijkheden voor een zinvolle dagbesteding waarbij je praktische en sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel kunt ontwikkelen.
En vooral: waar je veel plezier en voldoening aan kunt beleven!

We hebben vier verschillende soorten dagbesteding
Natuurlijk is er ook een combinatie mogelijk.

Groen
Wil je lekker buiten bezig zijn in weer en wind? Vind je het heerlijk om met jouw handen in de aarde te zitten en is het prima als je vieze handen krijgt? Heb je wellicht zelfs ‘groene’ vingers? Dan heb je de ideale werkplek gevonden. In onze tuin in het duingebied van Heemskerk kan je onder andere helpen met zaaien, water geven, schoffelen, wieden en oogsten. Op regenachtige dagen wordt er ook in de kassen en de kantine gewerkt. Hierbij valt te denken aan uien en knoflook pellen of boontjes doppen.

Logistiek
Is het afwegen van onze producten je lust en je leven? Dan kan jij je volledig uitleven bij het samenstellen van onze groentekratjes. Deze kunnen online besteld worden. Vervolgens worden de kratjes naar afhaal-punten gebracht en bij de klanten thuis bezorgd.

Markt
Wil je onze onbespoten groente en fruit op een positieve manier onder de aandacht brengen bij onze klanten op onze marktkraam?
Vind je het leuk om mensen te adviseren over ons uitgebreide assortiment onbespoten groente en fruit? Hoofdrekenen vind je een leuke uitdaging? Dan is het werken op een van onze standplaatsen wellicht een leuke werkplek voor je.

Techniek
Is techniek jouw passie? Heb je gouden handjes, waarmee je alle defecte apparatuur weer aan de praat krijgt? Of vind je het leuk om te klussen met hout? Bijvoorbeeld het maken van bijenkasten, plantenbakken, deuren voor in de kassen enz. Ook dan kan jij je volledig uitleven bij De Duintuin.

Aan het begin van de dag worden er duidelijke taken gegeven. Zodra werkzaamheden afgerond zijn komen er nieuwe opdrachten. Bij regenachtig weer kan er in de kassen of in de kantine gewerkt worden. Om 12.00 en 14.00 uur zijn er pauzes zodat wij gezamenlijk iets kunnen drinken en/of eten.

Ben je op zoek naar een leuke plek voor dagbesteding en wil je meer weten?

Bekijk dan onze website of neem dan even contact met ons op voor een informatieve afspraak via:
info@duintuin.eu
Of bel André Nelis: 06-57322990
Of bel Annemieke Ederzeel: 06-53617962.